Amnesty groep Culemborg

Op 25 september 2024 organiseert Amnesty Culemborg weer een schrijfavond in de bibliotheek van Culemborg. De schrijfavond is van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Voorbeeld brieven, schrijfpapier en pennen zijn aanwezig. Ook wordt er gezorgd voor het versturen van de brieven.

Komt u ook schrijven?

We schrijven voor:

Schrijfactie: Egypte, Badr Mohamed moet onmiddellijk vrijkomen!

In 2013 waren er grote anti-regeringsdemonstraties op het Ramses Plein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daarbij kwamen bijna honderd demonstranten om het leven. De toen 17-jarige Badr Mohamed werd opgepakt, hoewel hij zegt dat hij niks met de protesten te maken had. Hij werd aanvankelijk vrijgelaten, maar 3 jaar later alsnog gearresteerd. In januari 2023 werd hij in een oneerlijk proces veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Er is geen bewijs dat hij deelnam aan de protesten. Laat staan dat hij geweld zou hebben gebruikt.

Schrijfactie: Israël, waar zijn Palestijnse journalisten Abdelwahed en al-Waheidi?

De Palestijnse journalisten Haitham Abdelwahed (25) en Nidal al-Waheidi (31) uit Gaza deden op 7 oktober 2023 verslag van de aanvallen van Hamas in Israël. Het Israëlische leger pakte hen die dag op. Sindsdien zijn ze ‘verdwenen’. Ondanks dringende verzoeken van hun families en Israëlische mensenrechtenorganisaties, willen de autoriteiten niks kwijt over waar de journalisten zijn en hoe het met ze is.

Schrijfactie: Tanzania, waar is Ole Ngiy’o?

De 84-jarige Oriaisi Pasilance Ngiy’o (Ole Ngiy’o) protesteerde op 10 juni 2022 met zijn Masai-dorpsgenoten tegen Tanzaniaanse veiligheidstroepen die hun land wilden innemen. Agenten schoten met kogels en traangas op de Masai. Ngiyó werd in beide benen geschoten. Zijn familie zag hem voor het laatst hulpeloos op de grond liggen. Even daarna sleepten agenten hem in een politieauto. Niemand heeft hem sindsdien gezien of gehoord.

Schrijfactie VS: Native American activist al 50 jaar vast

Leonard Peltier is een Native American activist van de American Indian Movement. In 1975 kwam het tot een botsing met de FBI, waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Peltier kreeg daar twee keer levenslang voor, hoewel hij ontkent dat hij de dader was. Bewijzen die eventueel zijn onschuld hadden kunnen aantonen werden niet gebruikt.