Amnesty groep Culemborg

Op 13 juli staan we van 11.00 uur tot 16.00 uur op de markt van Culemborg met een kraam. We staan ongeveer ter hoogte van de Blokker. Vanuit de kraam vragen we aandacht voor de volgende zaken:


1. De Hongkongse mediamagnaat en zakenman Jimmy Lai Chee-Ying (76 jaar) zet zich in voor meer democratie in Hongkong. Hij richtte de populaire krant Apple Bally op. Lai durfde openlijk de Chinese en Hongkongse regeringen te bekritiseren. Zo deed zijn kracht verslag van de grootschalige protesten voor meer democratie in 2019 in Hongkong. Daar zijn de autoriteiten niet van gediend. Er volgde een reeks van vervolgingen en veroordelingen. Er loopt nu nog ee rechtszaak tegen Lai. Hij was een van de eerste prominente pro-democratie-activisten die werd opgepakt onder de nieuwe nationale veiligheidswet die Hongkong in 2020 invoerde. Lai wordt ondermeer verdacht van ‘samenzwering met het buitenland’. Als hij wordt veroordeeld kan hij voor de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnen. Lai krijgt geen eerlijk proces. Zo mocht zijn Britse advocaat hem niet vertegenwoordigen.
ROEP DE MINISTER VAN JUSTITIE VAN HONGKONG OP OM ALLE AANKLACHTEN TEGEN JIMMY LAI TE LATEN VERVALLEN. ZE MOETEN HEM ONMIDDELLIJK VRIJLATEN.


2. Het Pride seizoen is overal ter wereld in volle gang. Ook in Turkije willen lhbtqia+ activisten weer in vrijheid laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Maar Pride marsen zijn verboden en activisten krijgen te maken met bedreigingen, politiegeweld en arrestaties. Als lhbtqia+ activisten en hun bondgenoten meedoen aan een Pride-evenement krijgen ze te maken met mishandeling, soms zelfs marteling, willekeurige detentie, vervolging en discriminatie. Ondanks de risico’s gaan ze nog steeds de straat op. In een steeds vijandiger wordende omgeving gaan ze door met het opeisen van hun rechten, waaronder hun recht op vreedzaam protest en zichtbaarheid in de openbare ruimte. Ze zijn vastbesloten om niet op te geven. Doe met ons mee om een nieuwe golf van protestonderdrukking in Turkije te voorkomen. TEKEN DE PETITIE EN ROEP DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN VAN TURKIJE OP OM VREEDZAME PRIDE-MARSEN TE BESCHERMENEN DOOR TE LATEN GAAN.


3. Het Russische hooggerechtshof stemde 30 november 2023 in met de eis om een niet nader gedefinieerde ‘internationale lhbt-beweging’ als extremistisch te bestempelen. Het oordeel verbood per direct alle openlijke uitingen van de lhbtqia gemeenschap. Wie dit verbod negeert wordt in feite als extremist gezien en riskeert celstraffen tot wel 10 jaar. Onder deze wetgeving valt ook het verbod op symbolen van de extremistisch verklaarde organisatie. Alleen het tonen van de regenboogvlag kan tot 4 jaar cel leiden. De uitspraak heeft ernstige juridische gevolgen voor iedereen in Rusland die zich bezighoudt met lhbtqia+ rechten. Activisten die zich afgelopen jaren actief en openlijk hebben ingezet voor deze rechten lopen in het bijzonder gevaar. De eerste strafzaak tegen lhbtqia-personen op basis van de anti-extremismewet is in maart 2024 al begonnen. Bovendien zal de uitspraak aanzetten tot nog meer geweld tegen de gemeenschap.
- WE ROEPEN OP OM SOLIDAIR TE ZIJN MET DE RUSSISCHE LHBTQIA+ GEMEENSCHAP EN EISEN DAT ER EEN EINDE KOMT AAN DEZE ONDERDRUKKENDE MAATREGELEN. NIEMAND ZOU GEDISCRIMINEERD OF VERVOLGD MOETEN WORDEN OM WIE HIJ, ZIJ OF HEN LIEFHEEFT.|
- ROEP DE MENSENRECHTENOMBUDSVROUW VAN RUSLAND OP OM TE STOPPEN MET CRIMINALISEREN VAN DE LHBTQIA+ GEMEENSCHAP EN DRING AAN OP HERZIENING VAN DE UITSPRAAK VAN HET HOOGGERECHTSHOF.