Amnesty groep Culemborg

Op woensdag 26 juni van 18.00 uur tot 20.00 uur is er weer een schrijfavond in de bilbliotheek van Culemborg. Voor pen en papier en voorbeeldbrieven wordt gezorgd. Kom je ook schrijven voor de mensenrechten?

We schrijven voor:

Schrijfactie: VS, sluit nu eindelijk Guantánamo!
20240626 VSDertig mannen worden nog steeds onrechtmatig vastgehouden in de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantánamo Bay in Cuba. De meesten zijn zelfs nooit beschuldigd van een misdrijf. Zestien mannen hebben toestemming van de veiligheidsdienst om de gevangenis te verlaten. Zo ook Toffiq al-Bihani die bijna 15 jaar geleden die toestemming al kreeg. Toch zitten ze er vandaag nog steeds.
Schrijfactie: Thailand, laat Anchan Preelert vrij
20240626 ThailandDe 68-jarige voormalig ambtenaar Anchan Preelert zou van haar pensioen moeten genieten. In plaats daarvan loopt ze het risico de rest van haar leven in de gevangenis door te brengen. Haar misdrijf? Ze deelde het politieke commentaar van iemand anders op YouTube en Facebook. Ze kreeg hiervoor een absurd hoge gevangenisstraf, die afloopt wanneer ze 107 zou zijn.

Schrijfactie: Venezuela, geef Emirlendris Benítez onmiddellijk medische zorg!
20240626 VenezuelaEmerlendris Benítez werd in 2018 onterecht opgepakt. Ze werd in detentie ernstig gemarteld terwijl ze zwanger was. Enkele weken na haar arrestatie werd haar zwangerschap onder dwang beëindigd. Door de martelingen zit Benítez nu in een rolstoel. Ook kampt ze hierdoor met gezondheidsproblemen waar ze dringend een operatie voor nodig heeft.

Update schrijfactie: Azerbeidzjan, laat activist Ibadoghlu onmiddellijk vrij
20240529 AzerbeidjanOp 22 april 2024 kreeg de Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu, na 274 dagen detentie, huisarrest. De reden hiervoor was dat zijn gezondheid in de gevangenis ernstig verslechterde. Hij heeft diabetes en een hartaandoening. Hij werd vastgehouden in een vochtige, raamloze cel. Zonder schoon drinkwater, voedingsrijk voedsel en medische zorg. Hij is nog altijd niet vrij en mag ook Azerbeidzjan niet verlaten om de medische zorg te krijgen die hij nodig heeft.