Amnesty groep Culemborg

Op woensdag 29 mei van 18.00 uur tot 20.00 uur is er weer een schrijfavond in de bilbliotheek van Culemborg. Voor pen en papier en voorbeeldbrieven wordt gezorgd. Kom je ook schrijven voor de mensenrechten?

We schrijven voor:

Schrijfactie Koeweit: laat Bedoun-activist vrij
Mohammad al-Barghash komt op voor de rechten van de Bedoun, een staatloze minderheid in Koeweit. Hij kreeg in januari 3 jaar cel opgelegd omdat hij in een interview met een buitenlandse zender sprak over 20240529 Koeweitdiscriminatie van zijn volk. Volgens de autoriteiten zou hij daarmee nepnieuws hebben verspreid.

Discriminatie minderheidsgroep
De autoriteiten in Koeweit weigeren de Bedouns, die al generaties lang in het land wonen, een paspoort te geven. Dit betekent onder meer dat ze niet mogen stemmen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Al-Barghas uit regelmatig kritiek op de behandeling van de Bedouns. Hij werd ook al eerder opgepakt voor het organiseren van vreedzame protesten.

Schrijf een brief naar de minister van Justitie van Koeweit. Roep hem op Mohammad al-Barghash onmiddellijk vrij te laten.
Download brief

 

Schrijfactie: Azerbeidzjan, geef Gubad Ibadoghlu medische zorg
De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu werd in juli vorig jaar opgepakt voor handel in vals geld; een overduidelijk verzonnen aanklacht. Hij wordt enkel gestraft vanwege zijn kritische mening. 20240529 AzerbeidjanIbadoghlu is de voorzitter van een sociaaldemocratische politieke beweging en deed onderzoek naar corruptie. Hij verliet Azerbeidzjan in 2017, maar keerde begin 2023 weer terug.

Gezondheid gaat achteruit
Ibadoghlu zit in een vochtige, raamloze cel waar het krioelt van de insecten. Hij krijgt geen schoon drinkwater en voedingsrijk voedsel. Ibadoghlu lijdt aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd in de gevangenis. Ook krijgt hij geen medische zorg. En dat terwijl hij niets heeft misdaan.

Schrijf vóór 1 juli 2024 naar de president van Azerbeidzjan. Roep hem op Gubad Ibadoghlu onmiddellijk vrij te laten.
Download brief Schrijfactie China: waar is Gao Zhisheng?
De Chinese advocaat Gao Zhisheng wordt al bijna 7 jaar in het geheim vastgehouden. Hij werd opgepakt nadat hij zijn memoires publiceerde. Daarin schreef hij over zijn ervaringen als gevangene en onder surveillance 20240529 Chinain China. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk. Zonder toegang tot een advocaat, en gezien zijn eerdere behandeling in de gevangenis, loopt hij groot risico op marteling.

Eerder jarenlang vermist
Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. Hij verdedigde onder meer activisten en religieuze minderheden. De autoriteiten pakten hem in 2006 ook al op nadat hij een hongerstaking organiseerde om aandacht te vragen voor de vervolging van mensenrechtenactivisten in China. Gedurende het grootste deel van de volgende 10 jaar was Gao vermist, zat hij opgesloten of werd hij onder huisarrest geplaatst. Maar hij bleef zich uitspreken over mensenrechtenschendingen en zijn kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij.

Schrijf een brief naar de minister van Openbare Veiligheid in China. Roep hem op om Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.
Download brief

 

Schrijfactie Kirgizië: vervolg journalisten niet
In januari deed de politie een inval in de huizen van elf journalisten die betrokken zijn bij onderzoek naar corruptie in Kirgizië. Onder hen zijn de prominente journalist Makhabat Tazhibek-kyzy (foto) en Aike Beishekeeva, 20240529 Kirgizieeen 23-jarige factchecker. Ze zouden met de publicatie van een online video oproepen tot ongehoorzaamheid, massarellen en geweld. De journalisten riskeren tot 10 jaar gevangenisstraf enkel en alleen vanwege hun kritiek op de overheid.

Onterecht vervolgd en mishandeld
Er zijn zorgen om de veiligheid van Makhabat. Ze is in haar cel door bewakers geslagen. Ze had blauwe plekken in het gezicht en op haar bovenlichaam. Makhabat, Aike en twee andere journalisten zitten nog steeds vast. In april werden zes van de journalisten onder huisarrest geplaatst en één werd onder toezicht vrijgelaten. Maar de verzonnen aanklacht tegen hen werd niet ingetrokken.

Schrijf een brief naar de president van Kirgizië. Roep hem op de ongegronde aanklacht tegen de elf journalisten onmiddellijk in te trekken.
Download brief