Foto; ©Amnesty.nlDe Molukse voormalig gewetensgevangene Johan Teterissa is op 4 december 2019 onverwachts overleden. Nog geen jaar na zijn vervroegde vrijlating en terugkeer naar de Molukken.  

In december 2018 werd Teterissa - na ruim 10 jaar gevangenschap - vrijgelaten. Vier maanden daarvoor werd hij samen met 5 andere Molukse gewetens gevangenen overgeplaatst van het Javaanse gevangenis eiland Nusakambangan naar een gevangenis in Ambon stad. Daar kon hij na 10 jaar gevangenschap bezocht worden door zijn familie.

Teterissa werd in 2007 met 21 andere Molukse activisten gearresteerd voor het uitvoeren van een dans en het tonen van de Molukse onafhankelijkheidsvlag in bijzijn van de president van Indonesië op een familiedag in Ambon stad. Velen van de groep werden gemarteld bij arrestatie. Teterissa werd voor zijn aandeel in het vreedzame protest veroordeeld tot levenslang. In hoger beroep werd de straf omgezet tot 15 jaar cel. Amnesty heeft jarenlang voor Teterissa en andere Molukse gewetensgevangenen actie gevoerd.