Dinsdag 6 december was het weer zover: de jaarlijkse schrijfmarathon voor mensenrechten in Culemborg, in het Weeshuis. 

Burgemeester schrijfmarathon 2022

Een zeer waardevolle traditie, volgens onze burgemeester, die deze actie weer graag opende met een inspirerend woord. Daarna voegde hij de daad bij het woord en de burgemeester, de wethouders en de gemeentesecretaris schreven allemaal een brief voor de vrijlating van een slachtoffer, Ook schreven ze een kaart ter bemoediging van de slachtoffers zelf en hun familie.

Dit jaar wordt ook nog geschreven Bij Ons (de vroegere Gandhi-soos) op 8 december (11 tot 20 uur), bij Bolderburen op 10 december (12 tot 18 uur). En natuurlijk ook weer door veel leerlingen van Lek en Linge en van het KWC.

Wij hopen weer op veel brieven en kaarten en dat er weer veel slachtoffers vrij komen.

Amnesty feliciteert Rika met haar onderscheiding

Op 26 april was Rika Visser één van de Culemborgse burgers die een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Rika was tot begin dit jaar coördinator van de Culemborgse werkgroep van Amnesty International. Tijdens een gezellige bijeenkomst in de Gelderlandfabriek ontving zij deze onderscheiding uit handen van burgemeester van Grootheest. Hij verwoordde een aantal markante activiteiten die zij voor mensen en de samenleving heeft gedaan. Ze was ruim 20 jaar coördinator en haar huis was als het ware het Culemborgse Amnesty kantoor. Naast deze functie was Rika op vele andere gebieden actief. Als verpleegkundige in Afrika en de Filipijnen en ze zette zich vele jaren in voor vluchtelingenwerk. En zo zijn er meer activiteiten die zij voor mensen heeft gedaan. Mensen-werk kenmerkt het leven van Rika en in Culemborg speciaal het mensen-rechten-werk. We zijn als werkgroep dan ook heel trots en blij dat zij deze onderscheiding heeft ontvangen.

 

Rika_en_de_burgemeester.jpg

De journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen als erkenning voor hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting in respectievelijk de Filipijnen en Rusland.

Lees een verslag en interviews met de winnaars op de website van Amnesty Nederland.

Foto Rika

Rika Visser, coördinator van de werkgroep Culemborg van Amnesty is geinterviewd door studenten van de Hogeschool Utrecht over de schrijfacties. Lees en luister hier het volledige interview.

De miljoenen brieven die wereldwijd verstuurd zijn tijdens Write for Rights beginnen hun vruchten af te werpen!

  • De Myanmarese satiricus Paing Phyo Min en de Algerijnse journalist Khaled Drareni werden vrijgelaten.
  • De Zuid-Afrikaanse politie heropende het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula.
  • Thalia Khattak uit Pakistan ontmoette haar 'verdwenen' vader Idris Khattak. De Colombiaanse milieuactivist Jani Silva is ervan overtuigd dat zij dankzij Write for Rights nog niet is vermoord.

· En we ontvingen heel veel ontroerde reacties van de mensen voor wie we schreven en hun familieleden.

Lees meer