Amnesty feliciteert Rika met haar onderscheiding

Op 26 april was Rika Visser één van de Culemborgse burgers die een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Rika was tot begin dit jaar coördinator van de Culemborgse werkgroep van Amnesty International. Tijdens een gezellige bijeenkomst in de Gelderlandfabriek ontving zij deze onderscheiding uit handen van burgemeester van Grootheest. Hij verwoordde een aantal markante activiteiten die zij voor mensen en de samenleving heeft gedaan. Ze was ruim 20 jaar coördinator en haar huis was als het ware het Culemborgse Amnesty kantoor. Naast deze functie was Rika op vele andere gebieden actief. Als verpleegkundige in Afrika en de Filipijnen en ze zette zich vele jaren in voor vluchtelingenwerk. En zo zijn er meer activiteiten die zij voor mensen heeft gedaan. Mensen-werk kenmerkt het leven van Rika en in Culemborg speciaal het mensen-rechten-werk. We zijn als werkgroep dan ook heel trots en blij dat zij deze onderscheiding heeft ontvangen.

 

Rika_en_de_burgemeester.jpg

Foto Rika

Rika Visser, coördinator van de werkgroep Culemborg van Amnesty is geinterviewd door studenten van de Hogeschool Utrecht over de schrijfacties. Lees en luister hier het volledige interview.

De miljoenen brieven die wereldwijd verstuurd zijn tijdens Write for Rights beginnen hun vruchten af te werpen!

  • De Myanmarese satiricus Paing Phyo Min en de Algerijnse journalist Khaled Drareni werden vrijgelaten.
  • De Zuid-Afrikaanse politie heropende het onderzoek naar de moord en verkrachting van Popi Qwabe en Bongeka Phungula.
  • Thalia Khattak uit Pakistan ontmoette haar 'verdwenen' vader Idris Khattak. De Colombiaanse milieuactivist Jani Silva is ervan overtuigd dat zij dankzij Write for Rights nog niet is vermoord.

· En we ontvingen heel veel ontroerde reacties van de mensen voor wie we schreven en hun familieleden.

Lees meer

 

De journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov hebben de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen als erkenning voor hun strijd voor de vrijheid van meningsuiting in respectievelijk de Filipijnen en Rusland.

Lees een verslag en interviews met de winnaars op de website van Amnesty Nederland.

Foto; ©Amnesty.nlDe Molukse voormalig gewetensgevangene Johan Teterissa is op 4 december 2019 onverwachts overleden. Nog geen jaar na zijn vervroegde vrijlating en terugkeer naar de Molukken.  

In december 2018 werd Teterissa - na ruim 10 jaar gevangenschap - vrijgelaten. Vier maanden daarvoor werd hij samen met 5 andere Molukse gewetens gevangenen overgeplaatst van het Javaanse gevangenis eiland Nusakambangan naar een gevangenis in Ambon stad. Daar kon hij na 10 jaar gevangenschap bezocht worden door zijn familie.

Teterissa werd in 2007 met 21 andere Molukse activisten gearresteerd voor het uitvoeren van een dans en het tonen van de Molukse onafhankelijkheidsvlag in bijzijn van de president van Indonesië op een familiedag in Ambon stad. Velen van de groep werden gemarteld bij arrestatie. Teterissa werd voor zijn aandeel in het vreedzame protest veroordeeld tot levenslang. In hoger beroep werd de straf omgezet tot 15 jaar cel. Amnesty heeft jarenlang voor Teterissa en andere Molukse gewetensgevangenen actie gevoerd.