Een tip bij het schrijven van uw brieven. In deze “digitale”  tijd is een handgeschreven brief een zeldzaamheid. Een handgeschreven brief valt extra op.

Oorspronkelijk bestond  het schrijfwerk van Amnesty ook altijd uit handgeschreven brieven. Vandaar ons verzoek om eens na te denken om één brief per maand weer ouderwets met de hand te schrijven.

Schrijfactie Myanmar: journalist uit Rakhine de mond gesnoerd

Foto; ©Amnesty.nlJournalist en redacteur Aung Marm Oo dook ruim een jaar geleden onder nadat hij werd beschuldigd van het overtreden van Myanmars beruchte ‘Unlawful Associations Act’. Deze onderdrukkende wet wordt vaak gebruikt om etnische minderheden, journalisten en activisten de mond te snoeren. Aungs straf kan oplopen tot 5 jaar cel. De mediagroep waar Aung voor werkt, berichtte over mensenrechtenschendingen door het Myanmarese leger tijdens het gewapende conflict in de staat Rakhine.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de autoriteiten van Myanmar. Roep hen op om alle aanklachten tegen Aung Marm Oo in te trekken en er voor te zorgen dat hij en andere journalisten hun werk kunnen doen zonder angst voor vervolging.

Onafhankelijke media de kop in gedrukt

Begin 2019 escaleerde het conflict in Rakhine tussen het Myanmarese leger en het Arakan-leger, een etnische gewapende groepering in Rakhine. Amnesty en andere organisaties documenteerden ernstige schendingen, waaronder oorlogsmisdaden, die zijn gepleegd door zowel het Myanmarese leger als het Arakan-leger. Onafhankelijke journalisten die verslag doen van het conflict en activisten worden lastiggevallen of vervolgd. In de afgelopen twee maanden zijn ten minste drie andere journalisten onterecht aangeklaagd onder vage anti-terrorismewetten.

Onderaan de pagina vind u een link om alle brieven te downloaden, te kopiëren, te printen en (ondertekend) te versturen.

Stuur een kopie naar:
Ambassade van de Unie van Myanmar
H.E. Mr. Soe Lynn Han
Boulevard General Wahis 9
1030 Brussels, Belgie
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie Taiwan: 31 jaar in dodencel na oneerlijk proces

Foto; ©Amnesty.nlDe Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf voor diefstal, ontvoering en moord. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel. Hij is 60 jaar oud en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2020 naar de president van Taiwan. Roep haar op Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

Bewijs van marteling en gedwongen bekentenis

In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Dit werkte. Chiou bekende. De rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Bewijs zoals een wapen of vingerafdrukken zijn nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water. Daarop was te horen hoe Chiou werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Enkele politieagenten gaven in 2003 bovendien toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend.

Van het hooggerechtshof moest Chious rechtszaak maar liefs elf keer opnieuw omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Toch legde de rechter Chiou telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep.

Gratieverzoek

Chiou kan zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.

 


Schrijfactie Egypte: risico op corona groot voor verzwakte activist

Foto; ©Amnesty.nlMensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El-Din zit vast vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle en onhygiënische Tora-gevangenis.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2020 naar de openbaar aanklager in Egypte. Roep hem op Ibrahim Ezz-el-Din onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de zorg te geven die hij nodig heeft.

Verdwenen en gemarteld

Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Hij was 167 dagen spoorloos. De autoriteiten ontkenden dat ze hem vasthielden. Ezz El-Din zegt dat hij in die tijd is gemarteld om hem te dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). De martelingen en het gebrek aan medische zorg hebben er zeer waarschijnlijk toe geleid dat Ezz el-Din begin dit jaar twee keer een poging tot zelfmoord deed.

Opgepakt voor zijn activisme

Ezz el-Din is de vijfde persoon die sinds 2016 is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF. Hij onderzocht of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. De officier van justitie ondervroeg Ezz El-Din naar aanleiding van beschuldigingen van het ‘helpen van een terroristische groepering’.

Onderaan de pagina vind u een link om alle brieven te downloaden, te kopiëren, te printen en (ondertekend) te versturen.

Stuur een kopie naar:
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte
Counsellor Ihab Soliman, Deputy Ambassador
Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


U kunt de brieven HIER downloaden.

 

 brievenbus

Nederland:

  • 0-20 gram: waarde 1x Nederland 1
  • 20-50 gram: waarde 2 x Nederland 1

Internationaal:

  • 0-20 gram: waarde 1x Internationaal 1
  • 20-50 gram: waarde 2x Internationaal 1