Een tip bij het schrijven van uw brieven. In deze “digitale”  tijd is een handgeschreven brief een zeldzaamheid. Een handgeschreven brief valt extra op.

Oorspronkelijk bestond  het schrijfwerk van Amnesty ook altijd uit handgeschreven brieven. Vandaar ons verzoek om eens na te denken om één brief per maand weer ouderwets met de hand te schrijven.


Zuid-Korea: tv-producer al 50 jaar vast in Noord-Korea

Foto; Amnesty.nlHwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 juli 2019 een brief naar de president van Zuid-Korea. Roep hem op er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

Hoop op weerzien 

Won’s zoon, Hwang In-cheol, heeft meerdere malen de Noord-Koreaanse autoriteiten gevraagd wat er met zijn vader is gebeurd. Deze weigeren echter informatie te geven. In-cheol heeft goede reden om aan te nemen dat zijn vader nog in leven is. Hij kreeg deze informatie van iemand die mensen helpt Noord-Korea uit te komen.

Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt.

Onderaan de pagina vind u een link om alle brieven te downloaden, te kopiëren, te printen en (ondertekend) te versturen.

Stuur een kopie naar:

Ambassade van de Republiek Korea

Z.E. dhr. Yun Young Lee

Verlengde Tolweg 8

2517 JV de Haag

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Haïti: nieuwe doodsbedreigingen voor activist

Foto; Amnesty.nlPierre Espérance leidt in Haïti een organisatie die mensenrechtenschendingen door de staat en gewapende bendes aan de kaak stelt. Er zijn serieuze aanwijzingen dat hij het risico loopt vermoord te worden. De politie zou hiervan op de hoogte zijn. Hij heeft onmiddellijk bescherming nodig.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2019 een brief aan de minister van Justitie en Veiligheid van Haïti. Roep hem op Pierre Espérance te beschermen en diegenen die hem bedreigen voor de rechter te brengen.

Op 26 april 2019 hingen twee onbekende gewapende mannen op motoren rond bij het kantoor van Pierre Espérance. Espérance werd al eerder met de dood bedreigd, in 2018 en in 2014. Hij ontving toen een kogelbrief. In 1999 ontsnapte hij ook al eens ternauwernood aan een moordaanslag.

Espérances organisatie, het Réseau National de Défense des Droits Humains, (RNDDH), bracht onlangs een rapport uit over een bloedbad dat in een sloppenwijk in november 2018 plaatsvond. Een gewapende bende vermoordde toen ten minste 71 bewoners. De organisatie van Espérance beweert dat de staat medeplichtig is. De nieuwe doodsbedreigingen lijken met de publicatie verband te houden.

Onderaan de pagina vind u een link om alle brieven te downloaden, te kopiëren, te printen en (ondertekend) te versturen.

Stuur een kopie naar:

Ambassade of the Republic of Taihiti

Ms. Marie Guerlyne Janvier

Chaussee de Charleroi 139

1060 Brussels, Belgium
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ecuador: Amazonevrouwen bedreigd

Foto; Amnesty.nlIn de vroege ochtend van 13 mei vorig jaar schrok Salomé Aranda plotseling wakker. Een groep onbekende mannen gooide stenen naar het huis van haar en haar familie. Volgens Salomé wordt ze bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 augustus 2019 een brief naar de openbaar aanklager van Ecuador. Roep haar op Salomé Aranda en de andere Amazonevrouwen te beschermen tegen geweld en de daders van de aanvallen te berechten.

Bedreigd maar niet beschermd

Salomé is de leider van de inheemse Kichwa-gemeenschap in Ecuador. Ze is aangesloten bij een collectief dat de ‘Amazonevrouwen’ heet. Samen protesteren ze onder andere tegen de oliewinning die ernstige milieugevolgen heeft voor het Amazonegebied. Ook zetten de vrouwen zich in tegen seksueel geweld tegen inheemse vrouwen.

Salomé deed aangifte bij de politie. Maar het onderzoek naar de daders schiet niet op. Ook krijgt ze geen bescherming. Elke dag riskeert ze haar leven en dat van haar familie door te blijven vechten voor de rechten van haar gemeenschap.

Onderaan de pagina vind u een link om alle brieven te downloaden, te kopiëren, te printen en (ondertekend) te versturen.

Stuur een kopie naar:

Embassy of Ecuador

H.E. Mr. Fernando Xavier Bucheli Vargas

Koninginnegracht 84

2514 AJ Den Haag

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

U kunt de brieven HIER downloaden.

 brievenbus

Nederland:

  • 0-20 gram: waarde 1x Nederland 1
  • 20-50 gram: waarde 2 x Nederland 1

Internationaal:

  • 0-20 gram: waarde 1x Internationaal 1
  • 20-50 gram: waarde 2x Internationaal 1 

 

 

 

Elke laatste woensdagavond van de maand van 18:00 tot 20:00 uur is er een Amnesty schrijfavond in samenwerking met de bibliotheek in het Weeshuis
De volgende schrijfavond is;

  • 26 juni

Vanwege de vakantietijd is er in de maanden juli en augustus geen schrijfavond.

  • 25 september
  • 30 oktober
  • 27 november

December schrijfmarathon


Voor de voorbeeldbrieven, schrijfpapier, enveloppen en pennen wordt gezorgd.

De Bibliotheek Culemborg is gevestigd In het historische Elisabeth Weeshuis
Herenstraat 29