China: gevangen schrijver heeft medische hulp nodig

Foto; Amnesty.nl

Guo Feixiong zit al drie jaar gevangen omdat hij demonstreerde voor persvrijheid in China. Hij ging in hongerstaking omdat hij in de gevangenis slecht werd behandeld. Zo dwong het gevangenispersoneel hem om voor hen te knielen en namen ze zijn boeken in.

Opgepakt voor het ‘uitlokken van ruzie en veroorzaken van problemen’

De prominente schrijver en mensenrechtenactivist Yang Maodong, beter bekend als Guo Feixiong, werd in november 2015 veroordeeld tot zes jaar celstraf. Hij werd opgepakt omdat hij in januari 2013 deelnam aan een demonstratie nadat autoriteiten een krantenartikel aanpasten waarin werd opgeroepen tot meer burger- en politieke rechten.

Belofte van humane behandeling

Feixiong ging lange tijd in hongerstaking waardoor hij erg is verzwakt. Op zijn verzoek werd hij overgeplaatst naar een andere gevangenis waar hij nu in het ziekenhuis verblijft. De autoriteiten beloofden hem humaan te behandelen.

Al eerder gevangen vanwege zijn werk

Guo Feixiong zette zich als activist en juridisch adviseur in voor verschillende mensenrechtenzaken. In 2007 werd hij al eens tot vijf jaar cel veroordeeld vanwege een boek dat hij schreef over een politiek schandaal. Hij werd toen naar eigen zeggen in de gevangenis gemarteld en tot een bekentenis gedwongen. In 2011 kwam hij vrij.

Er zijn 8 brieven geschreven naar Directeur van de gevangenis in Chengbei Jinzishandadao Guangdongsheng

Colombia: gemeenschapsleider met de dood bedreigd

Foto; Amnesty.nl

Miguel Briceño, leider van de boerengemeenschap El Porvenir in Colombia, wordt door paramilitairen bedreigd omdat hij strijdt voor teruggave van zijn land.

Geen bescherming na doodsbedreiging

Op 16 augustus 2016 kreeg Miguel Briceño een telefoontje van een man die beweerde dat hij de commandant was van een paramilitaire groepering. Hij bedreigde Briceño en zijn familie met de dood. Briceño meldde dit bij de autoriteiten maar kreeg alleen een mobiele telefoon voor zijn bescherming. In de voorbije weken werden drie mannen, die geen leden van de gemeenschap zijn, gedood op het land van El Porvenir. Dat veroorzaakte angst en zou kunnen uitlopen op een gedwongen verplaatsing van de gemeenschap.

Bedreigd vanwege strijd om land

De gemeenschap El Porvenir probeert haar land officieel terug te krijgen van de Colombiaanse staat die het in de jaren ‘90 verkocht aan een invloedrijke ondernemer die banden had met de paramilitairen. Al snel hierna volgde een golf van moorden en verdwijningen. Veel van de gemeenschapsleden verlieten uit angst het land.

Sinds 2012 is er wetgeving die het mogelijk maakt om land terug te geven aan de rechtmatige eigenaren. Zij hebben hun land vaak noodgdwongen moeten verlaten tijdens de jaren van het binnenlandse conflict. In de praktijk worden ontheemden die een proces starten echter vaak bedreigd. Verschillende gemeenschapsleiders zijn de afgelopen jaren vermoord.

Er zijn 9 brieven geschreven aan  de president van Colombia, Juan Manuel Santos.


Nigeria: massale huisuitzettingen dreigen

Foto; Amnesty.nl

Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen. Er is hen geen alternatieve huisvesting of andere vorm van compensatie aangeboden.

Huizen zouden illegaal gebouwd zijn

Volgens het ontruimingsbevel van de staat zouden de huizen die gesloopt moeten worden illegaal gebouwd zijn op grond van de staat. Veel van de inwoners zijn eigenaar van de grond maar hebben geen papieren omdat het kostbaar en moeilijk is om deze te verkrijgen. Anderen hebben wel degelijk vergunningen of hebben al betalingen gemaakt om de juiste papieren te krijgen.

Dwangbevel tegen huizensloop

De inwoners van Gbagyi Villa spanden op 10 maart 2016 een zaak aan tegen de staat Kaduna. De rechter bepaalde dat de huizensloop tijdelijk moest worden opgeschort. Ondanks dit bevel kondigde de gouverneur van Kaduna aan om door te gaan met de sloop van huizen die gebouwd zijn zonder vergunningen. De rechter moet nog een uitspraak doen in de zaak.

Er zijn 10 brieven geschreven naar de Gouverneur van Kaduna State, Malam Ahmad Nasir El Rufai.