Amnesty groep Culemborg

 

 

Campagne voor  Vrije meningsuiting in Turkije

joomplu:20

Meer foto's in het fotoalbum

Achtergrond informatie:
De v
rijheid van meningsuiting in Turkije ligt onder vuur. Jaarlijks verschijnen honderden journalisten, advocaten, mensenrechtenverdedigers en vele anderen voor de rechtbank omdat ze iets volkomen legitiems deden: uitkomen voor hun mening. Demonstranten die vorig jaar meededen aan de Gezipark-protesten worden vervolgd, terwijl de politieagenten die grof geweld tegen hen gebruikten vrijuit gaan. Dat is de omgekeerde wereld, die Amnesty wil keren.

 ‘Helaas moet de staat op dit moment elk individu dat zich daar [bij het Taksimplein] bevindt als lid van een terroristische organisatie beschouwen’. Dat zei Egemen Bağiş, deTurkse minister van EU-onderhandelingen in juni 2013 over demonstraties bij het Taksimplein in de Turkse hoofdstad Istanbul. Het is tekenend voor de manier waarop de Turkse autoriteiten tegen critici aankijken. Met een totale minachting voor het recht op vrije meningsuiting en het recht op vreedzame samenkomst, staan zij toe dat de politie keihard optreedt tegen demonstranten en mensen die hen te hulp schieten. De agenten hoeven niet te vrezen voor vervolging.

Alles lijkt geoorloofd om kritiek in de kiem te smoren. De Turkse autoriteiten maken daarbij dankbaar gebruik van onderdrukkende wetten waarmee zij critici kunnen vervolgen. Nieuwe internetwetgeving zetten zij in om berichten op social media die hen niet zinnen onmiddellijk te laten verwijderen.

Met deze actie roepen we de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan op de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame samenkomst te respecteren. En vragen hem protesten toe te staan, onderdrukkende wetgeving te veranderen, politiegeweld te stoppen en agenten die misdrijven begaan te vervolgen.

 

Hoe:

Petitie die gericht is aan premier Recep Tayyip Erdoğan.

Vertaling van de tekst van de petitie:

Nu mensen over de hele wereld de protesten in het Gezipark herdenken, vraag ik u om:

  • nodeloos en excessief geweld door de politie te stoppen.
  • te verzekeren dat niemand gevangengezet of vervolgd wordt voor activiteiten die beschermd worden door het recht op vrijheid van meningsuiting en van vreedzame samenkomst.
  • aanpassing en/of intrekking van wetten die gebruikt worden om vrijheid van meningsuiting en van vreedzame samenkomst in te perken.

Resultaat:

In totaal hebben 229 personen de petitie ondertekend.

Alle ondertekenaars hartelijk dank!