Amnesty groep Culemborg


Verslag van de schrijfavond van woensdagavond 26 april

Egypte: gevangene al bijna een jaar in eenzame opsluiting

PrivateEen Egyptische militaire rechtbank veroordeelde vorig jaar Ahmed Amin Ghazali Amin en zeven andere mannen tot de doodstraf. Sindsdien zit hij in eenzame opsluiting.

Langdurige eenzame opsluiting is marteling
Ghazali zit al bijna een jaar opgesloten in een kleine cel. Het enige moment dat hij zijn cel mag verlaten is om te douchen. Bezoek mag niet vaker dan eens per veertig dagen komen. Sinds begin maart is hij in hongerstaking uit protest tegen zijn gevangenisomstandigheden. Zijn langdurige eenzame opsluiting komt neer op marteling.

Ghazali verkeert in slechte gezondheid, maar de autoriteiten weigeren hem naar het ziekenhuis te brengen.


Executie dreigt elk moment

Ghazali zou lid zijn van de verboden politieke oppositiebeweging de Moslimbroederschap. De autoriteiten zien de beweging als een terroristische organisatie en pakten al honderden aanhangers op. Ghazali vecht zijn veroordeling aan in hoger beroep. Als het beroep wordt afgewezen kan hij elk moment worden geëxecuteerd.

Er zijn 5 brieven geschreven naar  de autoriteiten waarin werd gevraagd om Ahmed Amin Ghazali Amin goed te behandelen en een eerlijk proces te geven.

 

Indonesië: religieuze leiders vast vanwege ‘godslastering’

Indonesie AhmadMushaddeq MahfulMuisTumanurung AndryCahyacommunity of Millah AbrahamDrie leiders van een religieuze minderheid in Indonesië hebben lange celstraffen gekregen vanwege hun geloofsovertuiging.

 

Jakarta verbiedt religieuze minderheidsgroep
De autoriteiten pakten Mahful Muis Tumanurung, Ahmad Mushaddeq en Andry Cahya in mei vorig jaar op omdat ze leiders zijn van de Gafatar-beweging. Deze beweging werd in 2012 opgericht door aanhangers van het Millah Abraham-geloof (een mix van de islam, het christendom en het jodendom). De organisatie kreeg geen officiële vergunning en werd ontbonden. Indonesië verbood begin vorig jaar ook het Millah Abraham-geloof.

‘Afvalligen’ vaker doelwit
Millah Abraham-aanhangers werden de afgelopen jaren vaak bedreigd. Zo zette een bende begin 2016 negen huizen van aanhangers in de brand. De autoriteiten brachten vervolgens nog eens tweeduizend mensen zonder overleg over naar een tijdelijke opvang.

 

Er zijn 5 brieven geschreven naar de Indonesische autoriteiten waarin gevraagd werd de drie mannen onmiddellijk vrij te laten en de wetsartikelen die de vrijheid van religie inperken in te trekken.