Amnesty groep Culemborg

Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!

Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!
Mensenrechtenverdedigers Waldo (foto) en Franco Albarracin uit Bolivia ontvangen doodsbedreigingen. Waldo wordt beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. De autoriteiten doen niets om hen te beschermen en degenen die hen bedreigen gaan vrijuit.

Doodsbedreigingen vanwege werk voor de mensenrechten
De broers Waldo en Franco Albarracin ontvangen doodsbedreigingen op hun mobiel en via social media. In een video wordt Waldo een landverrader genoemd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. Waldo heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten. Maar hij en zijn broer krijgen geen bescherming.

Waldo en Franco en hun familie zijn vanwege hun mensenrechtenwerk al langer het slachtoffer van aanvallen, bedreigingen en lastercampagnes. In 2019 werd Waldo door de politie aangevallen met gas en een hard voorwerp. Hij denkt dat het een ijzeren staaf was. Ook werd zijn huis in brand gestoken door een menigte van 400 mensen. De politie zei dat ze niet konden komen om hem te helpen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bolivia waarin opgeroepen werd om Waldo en Franco Albarracin te beschermen. Ook werden er 10 handtekeningen gezet onder een petitie waarin aandacht voor deze mensenrechten schending werd gevraagd.

 

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.

Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.

In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Turkije waarin opgeroepen werd om de marteling van Mehmet Siddik Mese te onderzoeken.

 

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Oppositieleider Hassan Mshaima (72) zit in Bahrein een levenslange gevangenisstraf uit voor iets wat hij niet heeft gedaan. Zijn gezondheid gaat snel achteruit: hij is diabeet, heeft kanker gehad en is hartpatiënt.

Gezondheid vastgezette oppositieleider ernstig in gevaar

Hassan Mshaima zit sinds 2011 in de gevangenis. Hij werd onder meer veroordeeld wegens het ‘opzetten van terroristische groeperingen om het regime van de koning omver te werpen’. Maar het enige wat hij gedaan had was het organiseren van vreedzame demonstraties tegen de regering.

Het gaat erg slecht met Mshaimas gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid beweert dat hij toegang heeft tot alle medische zorg die hij nodig heeft. Maar zijn laatste PET-scan (voor kankerpatiënten) was meer dan een jaar geleden, en hij heeft al meer dan 4 jaar geen diabetesspecialist meer gezien.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bahrein waarin opgeroepen werd om Hassan Mshaima onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng
Mensenrechtenadvocaat Yu Wensheng zat 18 maanden vast zonder contact met de buitenwereld. Hij werd gemarteld en zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit.

 

Grote gezondheidsproblemen voor gevangen Chinese mensenrechtenadvocaat
Yu Wensheng kreeg in juni 2020 vier jaar gevangenisstraf voor ‘het aanzetten tot ondermijning van de staat’, een valse aanklacht. Hij zat toen al bijna anderhalf jaar gevangen zonder contact met de buitenwereld. In de gevangenis werd hij gemarteld en ging zijn gezondheidstoestand hard achteruit.

Hij heeft bloedarmoede, verloor enkele tanden en kan zijn eten niet meer kauwen. Ook trilt zijn rechterhand zo erg dat hij deze niet meer kan gebruiken. Volgens de gevangenisdokter is de schade aan zijn hand niet meer te herstellen.

 

Er zijn 19 brieven geschreven brief naar de autoriteiten in China waarin opgeroepen werd om Yu Wensheng de medisch zorg te geven die hij nodig heeft.