Amnesty groep Culemborg

In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 29 januari weer een schrijfavond. 

Deze keer schreven we voor;

Schrijfactie Irak: mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen                                             

Foto; ©Amnesty.nl

De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.

In de val gelokt

Ali al-Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Landelijke protesten

In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen raakten gewond.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de minister van Binnenlandse Zaken van Irak waarin opgeroepen werd om onmiddellijk onderzoek te doen naar de ontvoering van Ali Jaseb Hattab al-Heliji en ervoor te zorgen dat hij met zijn familie wordt herenigd.

Schrijfactie Colombia: medewerkers mensenrechtenorganisatie bedreigd

Foto; ©Amnesty.nl Sinds augustus worden medewerkers van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie dhColombia thuis en op kantoor in de gaten gehouden door onbekende mannen. Een van de werknemers is zelfs met de dood bedreigd.

Bedreigd vanwege werk

dhColombia is een organisatie die juridische hulp verleend aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook behandelen ze zaken waarbij hoge ambtenaren van het leger en de overheid betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dat ligt zeer gevoelig. Vanwege hun werk worden medewerkers en hun familie voortdurend bedreigd. Slechts een medewerker krijgt van de overheid bescherming.

Overheid moet meer bescherming bieden

In oktober vroeg de organisatie bij de autoriteiten om meer bescherming van hun werknemers. Ze willen twee beveiligers voor persoonlijke beveiliging, een auto en beveiliging van hun hoofdkantoor. Maar de overheidsinstantie die hiervoor verantwoordelijk is heeft tot op heden geen maatregelen getroffen.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de Colombiaanse autoriteiten waarin opgeroepen werd m de medewerkers van de organisatie dhColombia onmiddellijk te beschermen.

 

Schrijfactie Rusland: 6 jaar cel voor jonge activisten

Foto; ©Amnesty.nl

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.

Verzonnen aanklachten

Een derde man,Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.

Marteling om bekentenis los te krijgen

Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.

Er zijn13 brieven geschreven naar de openbaar aanklager in Rusland waarin opgeroepen werd  de veroordeling van Yan Sidorov, Vladislav Mordasov en Viacheslav Shashmin onmiddellijk te vernietigen

Behalve brieven worden er op de schrijfavonden ook kaarten geschreven. De kaarten gaan naar de slachtoffers van schendingen van de mensenrechten.

In januari werden er kaarten geschreven voor:

Kirgizië  

De etnisch Oezbeekse Azimjan Askarov is kunstenaar en voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Vozdukhin Zuid-Kirgizië. In 2010 legde hij een gewelddadige confrontatie tussen Kirgiezen en Oezbeken vast met zijn camera. De politie pakte Azimjan op en beschuldigde hem van medeplichtigheid aan de dood van een agent die tijdens het geweld omkwam. Een verzonnen aanklacht. Hij werd mishandeld om een bekentenis los te krijgen en kreeg vervolgens levenslang. 9 kaarten

Sri Lanka

De Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandya Eknaligoda, inmiddels een bekende activiste, vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze op sociale media lastig gevallen en zelfs met de dood bedreigd. 8 kaarten

Iran

De Iraanse-Zweedse arts Ahmadreza Djallali kreeg in oktober 2017 na een oneerlijk proces de doodstraf opgelegd. Volgens Iraanse autoriteiten zou hij spioneren voor Israël. Hij werd in de gevangenis gemarteld om een bekentenis af te dwingen.  11 kaarten  

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.